Przejdź do głównej zawartości

Cocamidopropyl Betaine vs Betaine w kosmetykach


Jeśli czytacie etykiety kosmetyków na pewno niejednokrotnie spotkałyście betainę (betaine) lub betainę kokamidopropylową (cocamidopropyl betaine) w szamponie. Dzisiejszy post będzie o tym, czym różnią się te dwa składniki i jakie role pełnią w kosmetykach.

Często składniki kosmetyków do pielęgnacji włosów mają bardzo podobne nazwy, dlatego czasami błędnie zakładamy, że mają porównywalne właściwości i pełnią podobne funkcje w produkcie. Czasami bywa tak, że nazwy składników brzmią podobnie, ale są one tak na prawdę zupełnie odmienne. Tak właśnie jest w przypadku cocamidopropyl betaine i betaine. Obydwa te składniki można znaleźć w szamponach i odżywkach, gdzie pełnią one zupełnie różne funkcje.

Cocamidopropyl Betaine

Co to jest cocamidopropyl betaine? Jest to popularny syntetyczny środek powierzchniowo czynny stosowany jako emulgator, środek myjący i wzmacniający pienienie w wielu produktach do pielęgnacji włosów. Polskie tłumaczenie nazwy cocamidopropyl betaine to betaina kokamidopropylowa / kokamidopropylobetaina.

Jaką rolę pełni cocamidopropyl betaine w kosmetykach i jakie jest jej działanie? Skutecznie usuwa większość zanieczyszczeń, oleje i silikony z powierzchni włosów. Jest stabilna w szerokim zakresie wartości pH i jest kompatybilna z wieloma składnikami, w tym z innymi środkami powierzchniowo czynnymi. Cocamidopropyl betaine jest łagodniejsza i mniej drażniąca niż środki powierzchniowo czynne, takie jak laurylosiarczan sodu, ale również może wysuszać włosy, zwłaszcza jeśli występuje w wysokich stężeniach lub nie towarzyszą jej substancje nawilżające i zmiękczające.

Być może zdarzyło Wam się słyszeć na temat szkodliwości cocamidopropyl betaine. Niestety wiele źródeł podaje, że składnik ten może powodować uczulenie u niektórych osób, szczególnie tych z wrażliwą skórą. Alergia na cocamidopropyl betaine objawia się swędzeniem skóry głowy, wypryskiem kontaktowym, zaczerwienieniem, wzmożonym wypadaniem włosów, łupieżem alergicznym.

Betaine

Betaine to naturalnie występujący aminokwas, pochodzący z buraków cukrowych. Jest to substancja rozpuszczalna w wodzie, higroskopijna. Naturalna betaina jest substancją nawilżającą i łagodzącą podrażnienia. Betaina w szamponach i odżywkach działa jako środek nawilżający i humektant. Źródła podają, że betaina zatrzymuje wodę we włosie znacznie lepiej niż gliceryna. Ponadto betaina może poprawiać właściwości mechaniczne włosów, takie jak wytrzymałość i sprężystość, zwiększa połysk oraz wzmacnia włosy. Co więcej ma pozytywny wpływ na zdrowie skóry głowy i wzrost włosów. Chroni także włosy przed uszkodzeniami spowodowanymi czynnikami środowiskowymi. Więcej na ten temat dowiecie się z notki o betainie.

Czy betaina ma coś wspólnego z betainą kokamidopropylową? Są to zupełnie inne substancje. 

W odróżnieniu od cocamidopropyl betaine, betaina nie jest środkiem powierzchniowo czynnym, a więc nie ma właściwości myjących. Substancje te również strukturalnie są bardzo różne, każda z nich nadaje unikalne właściwości produktowi. Betaina pełni rolę substancji nawilżającej, łagodzącej i ochronnej. Betaina kokamidopropylowa to syntetyczny surfaktant, pełniący funkcję myjącą.

Komentarze

  1. Właśnie kiedyś szukałam informacji o tych składnikach.

    OdpowiedzUsuń
  2. bardzo przydatny post :)
    Jestem tu całkiem nowa, na Twoim blogu i jestem baardzo ciekawa jak wyglądają Twoje włosy. Czy jest gdzieś na blogu taki post w którym jest możliwość, aby je zobaczyć?

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Ocet jabłkowy na włosy: płukanka + jak stosować

Ocet jabłkowy bywa określany mianem "eliksiru zdrowia i urody", ze względu na długą listę jego zastosowań w pielęgnacji włosów i skóry. Lorraine Massey w swojej książce "Curly Girl" sugeruje wykorzystanie płukanki z octu jabłkowego jako środka oczyszczającego i nabłyszczającego. Mimo, iż jej zapach nie każdemu przypadnie do gustu, matowe włosy pokochają ją za jedwabistą gładkość, połysk i sprężystość, jaką potrafi im nadać. Jeśli jesteście ciekawe jak stosować ocet jabłkowy na włosy zapraszam do dalszego czytania.
Jak ocet jabłkowy działa na włosy?
Ocet jabłkowy jest polecany jako składnik płukanek z kilku powodów. Zawarty w nim kwas octowy jest łagodnym środkiem chelatującym, wykazującym skuteczność w usuwaniu osadów z twardej wody, które gromadzą się z upływem czasu na włosach i mogą być katastrofalne dla ich kondycji. Ocet jabłkowy pomaga oczyścić włosy z warstwy nadbudowanych substancji oraz nagromadzonego sebum, przedłuża również świeżość włosów i zapobiega …

Maski Kallos - rodzaje i porównanie. Która będzie najlepsza dla twoich włosów?

Maski do włosów Kallos to produkty niedrogie i bardzo popularne. Do ich niewątpliwych zalet należy duża pojemność, wydajność, przyjemna budyniowa konsystencja i nieskomplikowane składy. Wszystkie maseczki mają bardzo zbliżone do siebie składy, różniące się jedynie kilkoma składnikami aktywnymi. Zawierają niewielkie ilości silikonów, dlatego też nie obciążają włosów. Chcecie dowiedzieć się, która maska Kallos jest najlepsza dla Waszego typu włosów?
Od pewnego czasu testuję różne rodzaje masek Kallos i jestem pozytywnie zaskoczona stosunkiem ceny do jakości działania. W związku z tym, że wiele osób pytało mnie o opinię, postanowiłam przygotować porównanie masek Kallos i zestawienie ich składów. Mam nadzieję, że post pomoże wszystkim niezdecydowanym wybrać idealną maskę dla siebie.
Maska Kallos a rodzaj włosów Która maska Kallos będzie najlepsza dla Twoich włosów? Wszystko zależy od indywidualnych potrzeb. Biorąc pod uwagę zawartość substancji aktywnych podzieliłam maski z Kallosa na 3 …

Olej lniany na włosy - mój HIT

Dziś chciałabym przedstawić prawdziwy hit w mojej pielęgnacji włosów - olej lniany. Od dwóch miesięcy gości w mojej lodówce i stosuję go systematycznie. Olejek ten pozyskiwany jest z nasion lnu zwyczajnego. Ma odcień żółtawy do głęboko żółtego i lekko orzechowy zapach. Swoje dobroczynne właściwości dla włosów olej lniany zawdzięcza wysokiej zawartości kwasu alfa-linolenowego (omega-3). Ponadto nasiona lnu są źródłem takich składników odżywczych jak białko, wapń, cynk, magnez i żelazo.
Jak działa olej lniany na włosy? Po pierwsze zwiększa elastyczność kosmyków, sprawiając, że są mniej podatne na łamanie i rozdwajanie. Dzięki właściwościom przeciwzapalnym pomaga w walce z łupieżem i innymi problemami skóry głowy. Zawarty w nasionach lnu kwas alfa-linolenowy hamuje działanie enzymu 5 alfa reduktaza, odpowiedzialnego za przekształcanie się testosteronu do dihydrotestosteronu (powodującego łysienie). Z tego powodu wiele osób z powodzeniem stosuje olej lniany na porost włosów oraz ja…