Przejdź do głównej zawartości

Cetearyl alcohol i inne emulgatory w kosmetykach do włosów



Jeśli próbowałyście robić domowe kosmetyki z pewnością wiecie, że woda i olej nie łączą się. Po ich wymieszaniu woda pozostaje na dnie, natomiast olej pływa na powierzchni. Niemniej jednak w odżywkach i balsamach do włosów wszystkie oleje są połączone z innymi składnikami produktu tak, że powstaje jednolita konsystencja.

Emulgatory to substancje, które pozwalają na połączenie składników, które w zwykłych warunkach nie chcą się łączyć. Dzięki ich właściwościom powstają stabilne formuły kosmetyków nazywane emulsjami. Dzięki emulgatorom krem czy odżywka ma odpowiednią konsystencję i nie rozwarstwia się.

Emulgatory mogą być zastosowane w każdym produkcie, który zawiera olej i wodę. Są one używane w produktach takich jak płyny, kremy, szampony, odżywki, kosmetyki nawilżające, a nawet w niektórych produktach spożywczych (takich jak majonez).

5 najpopularniejszych emulgatorów

Poniżej znajduje się lista emulgatorów najczęściej stosowanych w kosmetykach. Na pewno niejednokrotnie natrafiłyście na jedną z tych 5 substancji na liście składników swojej odżywki.

Cetearyl Alcohol

Jest to alkohol tłuszczowy pochodzący z naturalnych olejów i tłuszczów. Jest używany do zagęszczania i stabilizacji produktów kosmetycznych. Cetearyl Alcohol obecny jest w kosmetykach w stężeniu na poziomie poniżej 2%.

Niejednokrotnie spotkałam się z pytaniami czy cetearyl alcohol jest szkodliwy. Otóż jest on nie tylko emulgatorem, ale także tłustym emolientem, który działa okluzyjnie i zatrzymuje wilgoć we włosach. Cetearyl alcohol ma więc pozytywne działanie na włosy - dzięki niemu stają się bardziej miękkie i elastyczne.

Emulsifying Wax NF

Wosk emulgujący to najczęściej używany emulgator w przemyśle kosmetycznym, ze względu na jego świetną zdolność do łączenia fazy wodnej i olejowej. Wosk emulgujący poprawia konsystencję i teksturę końcowego produktu. Wosk ten wstępuje w kosmetykach w stężeniu na poziomie 5-10%.

Ceteareth 20

Jest to bardzo często spotykany emulgator, ponieważ łączy się dobrze z każdego rodzaju olejem. Działa najlepiej, gdy jest stosowany w połączeniu z innym emulgatorem, takim jak stearynian glicerolu. Ceteareth-20 jest zwykle stosowany w stężeniu 0,5-30%.

Glyceryl Stearate

Emulgator, który może być stosowany w połączeniu z innym emulgatorem, takim jak glyceryl stearate. Glyceryl Stearate jest również stosowany jako zagęszczacz i stabilizator produktów kosmetycznych. Poziom stężenia stearynian glicerolu w produktach kosmetycznych to zwykle około 1-3%.

Polysorbate 20

Jest to emulgator pochodzący od kwasu laurynowego (olej kokosowy). Polysorbate-20 wstępuje w kosmetykach w stężeniu na poziomie około 2-10%. Jest on najczęściej stosowany w produktach opartych na wodzie, takich jak spraye do włosów, szampony, żele pod prysznic.

Zwracacie uwagę na emulgatory w kosmetykach do włosów, czytając listy składników na etykietach?

Komentarze

  1. Bardzo przydatny post, szczególnie dla kogoś kto zwraca uwagę na składy produktów ;)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Maski Kallos - rodzaje i porównanie. Która będzie najlepsza dla twoich włosów?

Ocet jabłkowy na włosy: płukanka + jak stosować

Jak nawilżyć włosy?

Aloes na włosy: jak stosować + działanie

Mycie włosów szarym mydłem - wady i zalety

Szampony bez SLS

Olej lniany na włosy - mój HIT