Przejd┼║ do g┼é├│wnej zawarto┼Ťci

Posty

Wy┼Ťwietlanie post├│w z czerwiec, 2016

Cocamidopropyl Betaine vs Betaine w kosmetykach

Je┼Ťli czytacie etykiety kosmetyk├│w na pewno niejednokrotnie spotka┼éy┼Ťcie betain─Ö (betaine) lub betain─Ö kokamidopropylow─ů (cocamidopropyl betaine) w szamponie. Dzisiejszy post b─Ödzie o tym, czym r├│┼╝ni─ů si─Ö te dwa sk┼éadniki i jakie role pe┼éni─ů w kosmetykach.

Cz─Östo sk┼éadniki kosmetyk├│w do piel─Ögnacji w┼éos├│w maj─ů bardzo podobne nazwy, dlatego czasami b┼é─Ödnie zak┼éadamy, ┼╝e maj─ů por├│wnywalne w┼éa┼Ťciwo┼Ťci i pe┼éni─ů podobne funkcje w produkcie. Czasami bywa tak, ┼╝e nazwy sk┼éadnik├│w brzmi─ů podobnie, ale s─ů one tak na prawd─Ö zupe┼énie odmienne. Tak w┼éa┼Ťnie jest w przypadku cocamidopropyl betaine i betaine. Obydwa te sk┼éadniki mo┼╝na znale┼║─ç w szamponach i od┼╝ywkach, gdzie pe┼éni─ů one zupe┼énie r├│┼╝ne funkcje.
Cocamidopropyl Betaine - co to jest? Co to jest cocamidopropyl betaine? Jest to popularny syntetyczny ┼Ťrodek powierzchniowo czynny stosowany jako emulgator, ┼Ťrodek myj─ůcy i wzmacniaj─ůcy pienienie w wielu produktach do piel─Ögnacji w┼éos├│w (a tak┼╝e w innych kosmetykach maj─ůcych za zadanie my─ç, np.…